donderdag 17 december 2009

Microsoft en Kroes leggen browsergeschil bij

De Europese Commissie vindt het goed dat softwareleverancier Microsoft Europese gebruikers van besturingssysteem Windows uit twaalf verschillende browsers laat kiezen vanaf maart 2010. Daarmee begraven eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) en Microsoft de strijdbijl over de dominantie van Internet Explorer, Microsofts eigen browser. 'De commissie heeft een groot concurrentieprobleem op de browsermarkt opgelost', aldus een opgeluchte Kroes.

Microsoft moet uiterlijk halverwege maart 2010 het keuzescherm hebben ingebouwd in de installatieprocedure op nieuwe Windows-computers. Het neutraal ogende scherm toont de twaalf populairste webbrowsers. Het bedrijf verspreidt de keuzetoepassing via Windows Update en alleen in de lidstaten van de Europese Unie en enkele aangrenzende landen. Bovendien mogen fabrikanten alternatieve browsers meeleveren op nieuwe pc's.

Volgens eurocommissaris Kroes worden webbrowsers steeds belangrijker door de toename van diensten die via het internet worden aangeboden (zoals software-as-a-service). Microsofts besluit om nieuwe pc's niet standaard te voorzien van zijn eigen browser Internet Explorer, leidt volgens Kroes tot verdere ontwikkeling van allerlei webdiensten en dus tot grotere keuze voor de consument.
Vete

De vete tussen Microsoft en de Europese Commissie over de dominantie van Internet Explorer speelt al een decennium. In februari 2009 stuurden Europese ambtenaren er nog op aan dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows zou gaan leveren zonder webbrowser. Daarop stelde het softwarebedrijf voor om tijdens de installatie van het besturingssysteem een keuzescherm te tonen.

Kroes verwelkomt ook de stappen die Microsoft heeft ondernomen om veelgebruikte producten zoals Windows, Windows Server, Office, Exchange en Sharepoint interoperabel te maken. Dat betekent dat deze producten beter kunnen aansluiten op software van derden.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/internet/3196497/1282763/microsoft-en-kroes-leggen-browsergeschil-bij.html#ixzz0Zy1hj8Ya

Geen opmerkingen:

Een reactie posten