woensdag 2 december 2009

Veelbelovend Joost gaat roemloos ten onder

Het Leidse hoofdkantoor van de in 2007 met veel tromgeroffel geïntroduceerde online-tv-dienst Joost is dinsdag opgeheven. Aan de sluiting van dit kantoor ging de sluiting van het kantoor in Londen in oktober vooraf, als gevolg van het faillissement van het Britse dochterbedrijf.

Voor mede-initiatiefnemers Niklas Zennström en Janus Friss is de sluiting een hard gelag, na eerdere successen met Kazaa en Skype. Joost zou garant staan voor hoge kwaliteit online televisie, waarbij evenals bij Kazaa werd gemaakt van peer-to-peer technologie. CBS en Viacom waren zelfs bereid 35 miljoen euro te investeren. Doordat filmpjes niet via een centrale server maar via Joostgebruikers zelf werden weggetrokken, zou de snelheid bij een groter gebruik omhoog gaan.

De verwachting dat hoge gebruikersaantallen ook zouden leiden tot forse advertentie-inkomsten bleek niet uit te komen. Joost verloor terrein ten opzichte van de concurrentie, onder meer als gevolg van een beperkt aanbod en de opkomst van streaming video. Het `huwelijk` tussen televisie en internet blijft zodoende voorlopig weinig florissant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten