woensdag 2 december 2009

Server Based Computing: het wat en waarom

1.1 Inleiding

Server based computing is een antwoord op de wildgroei en onbeheersbaarheid van lokale bedrijfsnetwerken of local area networks. Server based computing is erop gericht de netwerkapparatuur van een bedrijfsnetwerk inclusief alle applicaties en bedrijfsgegevens centraal te exploiteren. Hierdoor wordt het onderhoud van het netwerk eenvoudiger en goedkoper en kunnen gebruikers sneller over applicaties en/of gegevens beschikken. Wijzigingen, bijvoorbeeld de toevoeging van een nieuwe applicatie, hoeven nog maar op één plek te worden uitgevoerd.
Daarbij heeft de techniek van server based computing het kenmerk dat de datacommunicatie van de netwerkapparatuur (servers) en de werkstations slechts beperkte capaciteit kost. Server based computing is daarom zeer aantrekkelijk voor organisaties die:
  • bestaan uit meerdere vestigingen maar toch gebruik willen maken van centrale databases;
  • te maken hebben met frequente updates van applicaties,
  • hun bedrijfsgegevens of applicaties ook buiten het kantoor met een goede performance wensen te gebruiken;
  • de betrouwbaarheid van hun bedrijfsnetwerk willen vergroten en/of de kosten ervan willen terugdringen.

1.2 Het ontstaan van de huidige lokale netwerken en de nadelen daarvan

De afgelopen decennia is de toepassing van informatietechnologie reusachtig gegroeid en heeft zich een ware revolutie afgespeeld. Waar we vijftien jaar geleden nog nauwelijks bekend waren met de personal computer, is het gebruik van Internet voor een groot deel van de Nederlanders nu de normaalste zaak van de wereld. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties. Waar medewerkers eerst vooral gebruik maakten van terminals en mainframes, hebben de meeste bedrijven en organisaties nu de beschikking over volledige bedrijfsnetwerken. De bedrijfsnetwerken hebben reken- en opslagcapaciteit naar de eindgebruiker gebracht. En daarmee oneindig meer gebruiksmogelijkheden dan in de tijd van de mainframe-applicaties. De meeste moderne netwerken zijn gebaseerd op client server-technologie. Daarin vervullen zowel de centrale netwerkapparatuur als de werkstations (vaak personal computers) een rol in de verwerking van gegevens en programmatuur.
Een schaduwzijde van de opkomst en de ontwikkeling van bedrijfsnetwerken is de problematiek van het onderhoud oftewel het beheer. In de tijd van de mainframes werden alle data en applicaties centraal verwerkt en beheerd. In deze tijd had de automatiseringsafdeling alles uitstekend in de hand. De moderne IT-beheerder wordt geconfronteerd met een scala aan hardware, software en infrastructuur die op zichzelf steeds complexer geworden zijn. Bovendien is het tempo waarin bedrijven werken hoger geworden (wijzigingen in de netwerken moeten steeds sneller worden doorgevoerd en storingen moeten steeds sneller worden opgelost).
De nadelen hebben vooral te maken hebben met het beheer, het onderhoud, de beveiliging en het ter beschikking stellen van alle applicaties aan die gebruikers. Om een antwoord te kunnen geven op de genoemde nadelen is inmiddels een volgende (r)evolutie gaande bij de exploitatie van applicaties en bedrijfsgegevens: het concept van server based computing.

1.3 Server Based Computing

Server based computing (afgekort SBC) is een netwerktechnologie die ervoor zorgt dat alle gegevens en programma’s die een organisatie gebruikt, voor 100% worden geïnstalleerd op één of meerdere centraal opgestelde servers. Werkstations bevatten niet langer programma’s of gegevens van gebruikers en werken alleen nog als communicatiemiddel. De uitwisseling van gegevens tussen de server en de werkstations is minimaal doordat er alleen nog maar beeldscherminformatie, toetsenbordaanslagen en muiskliks worden uitgewisseld.

1.4 De voordelen van server based computing

Waarom is server based computing zo interessant? Server based computing is om twee redenen erg interessant. Ten eerste kan het onderhoud van de automatiseringsmiddelen effectiever en goedkoper omdat de applicaties en de bedrijfsgegevens centraal zijn opgesteld. Ten tweede verschaft server based computing de basismogelijkheid voor een veel flexibeler gebruik van applicaties en bedrijfsgegevens.
De genoemde punten zijn hieronder vertaald in concrete voordelen voor uw organisatie.
  • Server based computing leidt tot eenvoudiger onderhoud en beheer van apparatuur, programma’s en gegevens.
    Omdat alle IT-middelen op een plek zijn opgeslagen hoeven beheerders niet meer op elk werkstation werkzaamheden uit te voeren. Ook kunt u nieuwe programma’s sneller invoeren dan voorheen.
  • Server based computing stelt beperkte technische eisen aan het netwerk en de werkstations. Aan het netwerk worden minder zware eisen gesteld doordat er met minder bandbreedte op het netwerk wordt gewerkt. Een draadloos netwerk kan bijvoorbeeld goed functioneren in combinatie met server based computing. Technische eisen aan werkstations zijn minimaal doordat er geen applicaties hoeven te worden geïnstalleerd. Bestaande personal computers kunnen daarom veel langer mee dan voorheen en de komst van nieuwe software betekent niet langer vervanging of upgrade van werkstations. Bovendien kunnen werkstations met een afwijkend besturingssysteem door elkaar worden gebruikt in één en hetzelfde netwerk. Bijvoorbeeld pc’s die werken onder Windows en apparatuur van Macintosh. Hierdoor wordt het mogelijk om werkplekken te standaardiseren.
  • Applicaties en gegevens komen overal binnen handbereik.
    Met SBC maakt de fysieke locatie van de werkplek niet veel meer uit. Zodra u in staat bent om op afstand contact te maken met uw netwerk (bijvoorbeeld door middel van een inbelrouter) kunt u werken waar en wanneer u maar wilt. Daarbij kunt u gebruik maken van alle programma’s en gegevens die u ook in uw organisatie hebt. Server based computing is dus een uitstekende basis voor telewerken.
  • Het beheer van het netwerk kan efficiënter.
    De betere mogelijkheden voor beheer, toegangsverlening en beveiliging vloeien rechtstreeks voort uit het centraal exploiteren van applicaties en gegevens. Bovendien kan SBC leiden tot een besparing op de kosten van werkstations en onderhoud. De toepassing van SBC kan dus zorgen voor een vermindering van de totale kosten van uw computernetwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten